A Mora Companion

Tessék, tessék! Ilyet vegyenek!

Kell egy jó kés minden természetjáró embernek. Enni, faragni tűzrakáshoz, zsigerelni, ételt készíteni. A jó kés nem olcsó. De találtam egyet, ami olcsó és jó is!

Megmondom őszintén, nekem sokáig a skandináv kés a Matrtiini volt. Van is belőle kettő, aztán felfedeztem a Morát. Sok elismerő véleményt olvastam róluk, idén ki is próbáltam egyet, méghozzá az olcsó, Companion rozsdamentes változatot.

Kes
Ha olyan szemmel nézem, még szép is. Ez itt zöld, de sok színben választható

Az ára nevetségesen alacsony, a cikk írásakor 3.590 Ft. El nem tudtam képzelni, hogy sikerül egy európai gyártású kést ilyen alacsony áron tartani! Aztán megnéztem pár videót a gyárról. Gépek, robotok mindenhol. Robotkar tartja a pengét, mikor a szalag köszörüli, gép edzi az acélt megfelelő keménységűre, a markolat pedig fröccsöntéssel készül. Tömegtermelés, olcsó, precíz, ha jól emlékszem milliós nagyságrendben termelik a vágószerszámokat. Megmondom őszintén, hogy nem sokat várok el az olcsó pengéktől, de ez a Mora jó. Tini koromban miért nem voltak ilyen árfekvésű modellek?
A szokásos adatok: rozsdamentes 104 mm hosszú, 2,5 mm vastag penge, 217 mm teljes hossz, skandináv élezés, műanyag tok. A markolattüske nem teljes, kb. kétharmadáig nyúlik be, a markolaton lévő „MORAKNIV” felirat A és K betűinek lábainál ér véget.

Kes2 1
Vékony, rövid markolattüske, mégis szilárd a penge (forrás: https://pin.it/QDIJkSk )

Műanyag tok jár hozzá, ami biztosan tartja a kést, egy átlagos övre felcsatolható. Az övbújtató alulról nyitott, a kialakításának köszönhetően nadrágon lévő készsebben is hordható, becsíptethető. Nekem jobban tetszenek a bőrtokok, de tény, hogy a műanyag jobban karbantartható. Zsigerelés után a fixpengés késeimet mindig jól el kell pucolni, ha nem akarom a bőrtokba véresen, zsírosan bedugni. Ennél ilyen probléma nincs. Hajtásban, ha disznók tucatjait zsigereljük, a nap végén forró vízzel a tok is kimosható. Egy napig hordtam az övemen, autóba ültem, lakásban mászkáltam vele, nem zavart.

20211115 154154
Elvileg gombra is lehet rögzíteni, de a ruháim zipzárosak, patentosak…

Puding próbája az evés, egy kés értéke használat közben mutatkozik meg. Persze az ember nem vár sokat egy négyezer forint alatti „bökőtől”, de ahogy azt már többen tapasztalhatták, a Companion meglepően jól teljesít. Zsigerelni nem volt alkalmam vele, de voltam olyan hűtőháznál, ahol ez volt az elsődleges vadfeldolgozó penge.

20211115 154732
Tollas ágat, kaparékot könnyen csinálunk vele, de a szikravetőt nem indítja be

Természetjárókra és bozótmívesekre is gondolva kipróbáltam vele a szokásos ütőfával hasítást, tollas ág készítését, kaparék reszelését. Gond nélkül kivitelezhető vele. Egyedül a szikravetőt nem indítja be, talán, ha megreszelném a gerincét, sikerülne az is. Ha olcsón kell valami vágószerszám kempingezéshez, erdőjáráshoz, ez jó választás.

A bemutatóba szereplő darab nem a sajátom, cimborámtól kértem kölcsön. Pár éve van meg neki, családi sütögetéseken, túrázás közben tűzgyújtás előkészítéséhez használja nagy megelégedéssel. Abban a kategóriában, amiben ez a kés „játszik”, szinte verhetetlen. Próbáltam a decathlonos Sika 100 modellt, az is meglepően éltartó, de a tokja nem annyira sikerült és az éle sokkal sérülékenyebb, mint a svéd versenyzőé. Eddig nem volt Morám, de igen erősen gondolkozom rajta, hogy beszerzek egyet.


Tőtős Lehel