Szarvasra megfelelő lőszerek

Eredeti szöveget Chuck Hawks írta „Deer Cartridges from Bad to Good” címen

„Először is tisztázzuk egy dolgot. A témája ennek a cikknek a szarvas vadászatára alkalmas lőszerek a mostani modern sportember számára. Valaki olyan számára, aki kiváltja a vadászjegyét, és legálisan vadászik. Ez nem az orvvadászat vagy túlélési helyzetben használt lőszerekről szól. Ha éhezel, csinálsz, amit tudsz, mert tény nagyon közelről az agyat ért találattal bármelyik lőszer képes ledönteni egy szarvast. Akár a .22 Long Rifle is ahogy ez már többször bebizonyosodott. Ugyanakkor, csak azért mert egy lőszerrel lehet szarvast ölni speciális körülmények között az nem jelenti azt , hogy megfelelően, humánusan vagy akár törvényesen is használható. A cikkben használt „megfelelő” , „minimum” és „szarvas elejtésére alkalmas” kifejezések mind a mostani modern felfogásunk szerinti sportvadászatra értendő.

Íme hát néhány reális minimum követelmény a lőszerrel szemben korunk vadászai számára. Ismétlem ezek a minimumok, nem ezeket kell keresni, hanem ezek csak olyan alap követelmények, amik fölé mehetünk egy nekünk még kényelmes határig. Lássuk hát azokat a tulajdonságokat ami alá soha ne válasszunk ha szavasról van szó:

•    Minimum lövedék átmérő .243”/6mm
•    Minimum keresztmetszeti terhelés (sectional density): .200 a 6-8mm kalibereknél(.24-.32)
•    A lövedék típusa kontrollált expanziójú legyen (semmiképpen ne egy azonnal expandáló, rágcsálókra tervezett vagy nem széteső típusú lövedék)
•    Becsapódási sebessége ne legyen kisebb, mint 457 m/s (1500 láb/s) hagyományos puha hegyű lövedékeknél és kicsit ennél magasabb legyen, ha tömör réz lövedéket vagy nagytestű vadra tervezett lövedéket használunk a megfelelő gombásodás érdekében.
•    Minimum kinetikus energia pedig ~1084 Joule (800 ft.lbs.) legyen

Az a lőszer, ami akár egyet sem teljesít ezek közül, nem számít megfelelőnek. Ezek alapján a .25-35 Win. (1895-ben mutatták be a 6,5x52R-hez van közel-a ford.) lenne a minimum 100 yardos (91,4 m) lőszer. Az nem kérdéses, hogy ezzel biztos kezű vadász, vitális részt találva el tud ejteni egy szarvast. Ez azoknak megfelelő választás, akik kiváló lövők, de nagyon érzékenyek a visszarúgásra. Többségünknek azért van ennél jobb, erősebb kell.

Nézzük a. 25-35 WCF tulajdonságait. Gyári lőszer a Winchester 2013-as sorozatából:

•    Lövedékátmérő:. 257”
•    Lövedék: 7,58 g SP RN, (117 gr. Soft Point Round Nose)
•    Keresztmetszeti terhelés: .253
•    Csőtorkolati sebesség: 679m/s (2230 fps)
•    Sebesség 100 yardon: 568m/s (1866 fps)
•    Energia 100 yardon: 1222 Joule (904 lbs)

Számomra hihetetlen, hogy mégis van olyan vadász aki szabad akaratából olyan lőszerrel vadászik szarvasra ami ennél gyengébb. (Ugye láttunk már olyan „teljesenterepszínűszarvasvadászakarok” lenni fickót  egy .223 Rem. félautomata karabéllyal)

Itt van egy sokkal jobb lőszer erre a célra a 6,5×55. Az CXP2 csoportba tartozó vadra jól megfelel. Federal Power-Shock Pointed Soft Point lövedék gyári adatai:

•    Lövedék átmérő: . 264”
•    Lövedék tömege: 9,07g (140gr)
•    Keresztmetszeti terhelés: .287
•    Csőtorkolati sebesség: 807m/s (2650fps)
•    Sebessége 100 yardon: 746 m/s (2450fps)
•    Energiája 100 yardon: 2523 Joule (1865 ft.lbs.)

Ez az adathalmaz jó példa arra, hogy milyen szempontok alapján keressünk egy jó szarvasra való lőszert. Az erősebb mindenesek mint a .270 Win, .308 Win vagy a 30-06-os természetesen jól teljesítenek de erősebb az rúgásuk és nem feltétlen van szükség arra az extra energiára.

A lényeg az, nem akarhatsz egy minimum, éppen csak megfelelő lőszert, hacsak nem vagy annyira érzékeny a visszarúgásra, hogy képtelen vagy annál jobbat uralni…Gyári lőszereket nézegetve a Federal, Remington és a Wincester listájáról íme néhány lőszer amit semmilyen körülmények között nem ajánlok gyenge teljesítményük miatt. (Mivel a szerző amerikai, mint már említettem, lesz néhány általunk alig ismert típus- a ford.)

-Minden központi gyújtású .22-es. Különösen a .223 Rem és a .223 WSSM. Annak ellenére, hogy legális e vagy sem vagy akárki szavára adva, ezek varminter lőszerek, nem nagytestű vadra lettek kitalálva.

-.25-20 Win. – fekete lőporos varminter. Nem is szánták soha szarvasra, nagyobb állatot, mint a prérifarkas nem is kéne vele vadászni.

-.30 Carbine – Ez egy kis hatótávolságú katonai lőszer. Vadászati szempontból expanzív lövedékkle szerelve nyúlra, kistestű rgadozókra megfelel. Ezt sem szarvasra tervezték, nem is jó arra.

-.32-20 Win. – akár a 25-20. Ez si fekete lőporos varminter, ballisztikája rosszabb a 30. Carbine-nál.

-.357 Magnum- ez revolver lőszer, bár 50 yardig jó lehet szarvasra (az olyan 45m). Egy kiváló mindenes kézi lőfegyver muníció, kis teljesítménye nem teszi szarvasra lehetővé. Egy .30-30 Winchester hasonló választás azoknak akik a .357-es puskát szeretik.

-.38-40 Winchester – egy másik forgópisztolyba tervezett lőszer. Fekete lőporral szerelve fele teljesítményt ad le, mint a .357 Mag.

-.44-40 Winchester – gyengébb a .357-nél. Tudom a 44-40-el talán több szarvast lőttek eddig, mint bármivel, kivéve talán a 30-30-ast. Minadazonáltal sok nagy sebességű gyári lőszer volt hozzá. Manapság csak az alacsony nyomásúakat lehet kapni tiszteletül a kárügyvédeknek és az antik revolver tulajdonosoknak. A mai vadász sok jobb lehetőség közül választhat.

-.45 Long Colt – Elsődleges revolver tölténye volt ez a fekete lőporos korszaknak. Míg a .357 Magnumot fel nem találták a legerősebb kézi lőfegyver töltény volt. Történetesen soha nem készítettek hozzá puskát. A modern sport Cowboy Action Shooting keretén belül  csináltak először karabélyt hozzá. Bár nagyon kis távolságon képes megölni egy szarvast, még sem használható szegényes teljesítménye miatt erre a feladatra.

Szó volt tehát arról mit nem célszerű választani, és a 6,5×55-ös specifikációit olvasva jó példa is van arra, hogy miféle muníciót kell keresni.
Bizonyítottan van használható szarvasra való töltény amik kisebbet rúgnak hátra azonos súlyú fegyverből mint a .270Win., a .308 Win. Vagy a 30-06 Sprinfield. Ezek közül bármelyiket választva jól felszereltek leszünk:

.243 Winchester
6mm Remington
.240 Weatherby Mag.
.257 Roberts
.25-06 Remingon
6.5x55mm SE
.260 Remington
7x57mm Mauser
7mm-08 Remington
.30-30 Winchester
.300 Savage
.32 Winchester Special

Ne felejtsük, akármelyik lőszerrel a jó helyre küldött lövés fontosabb, mint az ölőerő!
Sok szerencsét és jó vadászatot!”

Sok adat angolból lett átfordítva, ők ugye számunkra eléggé „vad” mértékegységeket használnak. A biztonság kedvéért odaírtam zárójelben, ahol tudtam átváltottam kiszámoltam SI-be is, megjegyzem nem könnyű az amerikaiakat értelmezni ebből a szempontból current/smile

Vegyük figyelembe, hogy itt nem a mi gímszarvasunkról van szó, hanem valószínűleg az öszvér vagy fehérfarkú szarvasról. Ezek a mi dámunkhoz hasonló méretű szarvasfélék. A vapit az „Elk” nem hiszem, hogy feltétlen sikeresek lennénk a világ egyik legnagyobb szarvas fajával szemben egy .243 Winchestere csövezett puskával a kezünkbe. A tehén 220 a bika 320kg körüli, oda kevés a 6-7 grammos lövedék.

Írása abból a szempontból hasznos számunkra, hogy megérthetjük könnyen, nem kell kétségbe esni, ha fegyvert, lőszert kell választani. Ez is volt a célom a fordítással, eloszlatni minden kétségét a puskavásárlás előtt állóknak. Jól fognak dönteni.
Mivel annyit „zaklattatok” puskasárválás ügyben rátok gondolva fordítottam ezt le. Persze ezentúl is bárki megkereshet, szívesen válaszolok, ezért vagyunk current/smile

Szintén Chuck Hawks írása a Winchester osztályozása szerinti CXP (Controlled eXpansion Performance )1-4 szintek ez szerepel is a szövegben, az írás végén megjegyzi reméli minden gyártó átveszi ezt az osztályozási formát. Mivel szerepel a szövegben lefordítottam ezt is ide, legyen mire gondolni.

„1.    CXP 1- 50 fontnál ( ~ 23kg)nem nagyobb súlyú kis testű ragadozók, kártevők és kis állatok, mint pl. a préri kutya, mormota, patkány, préri farkas. Hornady V-Max, Remington Power-Lokt, Sierra Varminter, Sierra BlitzKing és Speer TNT lövedékek jó példa erre.

2.    CXP 2 – 51-300 font (~23-136 kg) közötti állatok viszonylag vékony bőrrel és könnyű izomzattal, csontozattal. Elsődlegesen szarvas, juh és kecskefélék, antilop valamint fekete medve tartoznak ide. A Winchester gyár ajánlása szerint a gyors kontrollált expanziójú lövedékek megfelelőek e fajokra. Ezek a következők lehetnek a megfelelő kaliberben Federal Hi-Shok, Hornady Interlock, Nosler Ballistic Tip, Remington Core-Lokt, Sierra Pro-Hunter és GameKing, Speer Hot-Cor, Swift Sirocco, és természetesen a Winchester Power Point.

3.    CXP 3 –Olyan vad, aminek nagy izmai és erős csontozata szívós bőrrel párosul. Szerintem a 301 és 1000 font (~136-453 kg) súlyú vad tartozik ide. Ilyen például a vapiti, a jávor, a zebra, a kudu, az eland vagy más néven jávorantilop valamint a barnamedve. A lövedéknek mélyre kell hatolni, késleltetett és kontrollált expanziójúnak kell lennie. Prémium kategóriások közül a Barnes X-Bullet, Nosler Partition, Hornady InterBond, Remington Core-Lokt Ultra, Swift A-Frame, Federal Trophy Bonded Bear Claw, Speer Grand Slam, Winchester Fail Safe és Partition Gold, Woodleigh Weldcore a leggyakrabban ajánlott lövedékek. Meg kell jegyezni, hogy a megfelelő kaliber használata mellett a hagyományos típusok, mint például a Remington Core-Lockt vagy a Winchester Silvertip ugyan olyan jól használhatóak, ahogy ez az évek alatt be is bizonyosodott.

4.    CXP 4 – Ebbe a kategóriába a klasszikus vastagbőrűek tartoznak. Főleg az afrikai vadak tartoznak ide kaffer, víziló, rinocérosz, elefánt. Ázsiai és ausztráliai fajok ugyan úgy ide sorolhatók például a vízibivaly vagy még az amerikai bölény. Testsúlyra olyan 1000 font fölöttiek lehetnek elefánt esetében ez eléri a 12000 fontot is. Ajánlott a 9,3 vagy .375-ös kaliberek közül választani. Expanzív lövedékek közül az erősre szerkesztetteket válasszuk, mint például az A-Square Dead Tough, Barnes X-Bullet, Fail Safe, Trophy Bonded Bear Claw, és Weldcore. Egybemaradó úgynevezett „solid” lövedékek is elterjedtek a jó mélyre hatoló képességük miatt az afrikai vastagbőrűekre.”

Más cégek pl. a Hornady is rendelkezik saját kalkulátorral, átfedések vannak, de ha körbenézünk a világba, látjuk az alapelv mindenhol nagyjából ugyan az.