Tudatos választás

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő vadásztanfolyamot?

Elindultak az országban a vadászvizsgát és vadásztanfolyamot szabályozó rendelet hatályba lépése utáni első felkészítő tanfolyamok. Most még viszonylag kevés tanfolyamszervező van, mondhatni a legnagyobbak regisztráltak először, akik már többéves tapasztalattal rendelkeznek. Minden tanfolyamra azonos feltételeket határoz meg a rendelet, de egy vadásztanfolyam előtt álló embernek mégiscsak meg kell győződnie, mit kap a pénzéért. Ugyanis a részletekben rejlik a turpisság.

Fontos, hogy a cég/magánszemély, aki a tanfolyamot szervezi, milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik az ilyen jellegű vadászképzés területén, és talán a legfontosabb, hogy főállásban, a cég fő tevékenységeként, életvitelszerűen, hivatásukként foglalkoznak-e az oktatással?

Azok a szervezők, oktatók, akik főállásuk mellett, vagy vállalkozásuk kiegészítő, másod/harmadlagos tevékenységként űzik ezt a szakmát, minden bizonnyal nem fognak olyan szolgáltatást nyújtani, mint a profik! Jelenleg egyetlen ilyen vállalkozás működik Magyarországon, ezek pedig MI vagyunk, a Venator Vadásztanfolyam!

A jelentkező számára talán egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül a tanfolyam. Itt eltérőek lehetnek a számok. 140-200 ezer forint közötti összeget mondanak majd a szervezők. Ha ennél olcsóbb tanfolyammal kecsegtetik az embert, ott valami sántít!

Érdemes ezután rákérdezni, hogy mit is tartalmaz pontosan ez az összeg. A legjobb, ha megkérjük a szervezőt, küldje el e-mailben, vagy mondja meg, hol lehet ezt megtekinteni, nehogy a legolcsóbbnak vélt tanfolyam legyen a végén a legdrágább. Amennyiben nem tudnak egyik lehetőséggel sem szolgálni (tehát még honlapja sincs a tanfolyamszervezőnek!!) megint csak felmerül a kétkedés. Mire eljutunk a tanfolyam kezdéséhez, már fele sem igaz annak, amit a telefonban hallottunk.

Menjünk bele egy kicsit részletesebben! Érdemes a következőkre rákérdezni:

–          mit tartalmaz a tanfolyam díja?

–          tananyagot tartalmaz a díj, vagy plusz költség?

–          milyen gyakorlati oktatást tartalmaz?

–          lőtéri gyakorlatot magában foglal-e?

–          milyen egyéb költségekkel kell még számolni?

–          milyen egyéb kényelmi szolgáltatásokat biztosítanak?

–          megszervezik-e az első fegyver megszerzése előtti kötelező orvosi vizsgálatot?

–          segítenek-e a tanfolyam és vadászvizsga utáni vadászéletben?

–          figyelnek-e az egyedi igényekre?

Kérdezzük meg, hogy mikor, mely napon vannak az oktatások, hogy bele tudjuk illeszteni napi rutinunkba az órákat. Vannak tanfolyamszervezők, akik csak hétvégén, vannak, akik hét közben, munkaidő utáni órákban tartják az oktatást. De nagyon kevés az a szervező, aki mindkét lehetőséget fel tudja ajánlani, sőt még átjárhatóságot is biztosít a kétféle felkészítés között! Próbáljunk meg érdeklődni a tanfolyamszervező és az oktatók felől  barátoktól, ismerősöktől. Ugyanis belefuthatunk olyan esetbe, hogy találunk egy szervezőt és rögtön elkötelezzük magunkat, még ha nem is volt annyira szimpatikus a telefonban, aztán az első órán, amikor befizettük a tanfolyam díjat, döbbenünk rá, hogy tényleg nem ez lesz a megfelelő felkészítés.

A legjobb referencia maga a sikeres vizsgát tett és a kínált szolgáltatással elégedett, majd azt tovább ajánló ügyfél!

A vadászat szenvedély, életforma, hitvallás, sport, hobby, de mindenekelőtt veszélyes üzem! Fegyvertartásra és használatra jogosít, mellyel csak biztonságosan, etikusan, a szabályoknak alávetve magunkat élhetünk. Miután megszereztük a vizsgát és megvettük első fegyverünket, egy új életet kezdünk, mellyel a vadászat révén a természettel való együttélés egyik speciális formáját gyakorolhatjuk. Egyfajta szabadságot jelent ez, de leginkább sokkal több felelősséget szereztünk magunknak. Erre az új életre készítenek fel a tanfolyamok, úgyhogy a döntést jól meg kell fontolni!

Ezek csak jó tanácsok, a döntést Ön fogja meghozni! Hamarosan találkozunk a Vadásztanfolyamunkon! 🙂 Ha kérdése merül fel, vagy tudunk Önnek segíteni, keressen minket bátran!

Vadászüdvözlettel: a Venator Vadásztanfolyam csapata